Skip to content

Flygtninge fra Eritrea - Alternativer til rejsen mod Europa

22.09.2016  10:46

Hitsats, nordlige Etiopien. Første stop på vejen mod Europa.

Over halvdelen af flygtningene forlader lejrene igen indenfor de første seks måneder efter ankomst. Turen går mod Nord gennem Sahara og over middelhavet til Europa. De ved godt, at rejsen er farefuld, og overlevelse langt fra er garanteret. Men de tøver ikke, og efter en kort pause giver de sig på vej.

Med støtte fra den danske ambassade i Addis Ababa har Dansk Flygtningehjælp udviklet en innovativ og inkluderende strategi i samarbejde med flygtningene, der skal give dem plads til refleksion og overvejelser om den videre færd.

Den etiopiske regering er imødekommende overfor flygtninge fra Eritrea og de må opholde sig udenfor lejrene og endda gå i skole. Et eksempel er, at alle, der kan bestå en optagelsesprøve, har mulighed for at gå gratis på universitetet (med støtte fra UNHCR).

Projektet har derfor etableret et undervisningstilbud til beborene i teenagealderen og støtter de unges forberedelser til at gå til optagelsesprøver. Der er også etableret en mentorordning, så de nyankommne børn og unge har ældre beboere at støtte sig til og spørge til råds. Andre aktiviteter er undervisningstilbud til voksne og aktivering i byggeprojekter i samarbejde med lokalbefolkningen i Hitsats. På den måde får flygtningene et perspektiv i Etiopien, et relevant alternativ til den farefyldte rejse nordpå.

Filosofien bag initiativerne i Hitsats er simpel: Giv flygtningene et pusterum. Dette skal hjælpe dem til at indse, at Europa ikke det eneste tilbud om et bedre liv. Der er muligheder i deres nærområder og ikke kun i Europa.

Læs mere om projektet her: https://drc.dk/news/hope-is-just-as-important-as-water