Skip to content

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Etiopien.

Senest opdateret 22.10.2020 kl.14.00
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Etiopien som følge af COVID-19 pandemien.

Læs rejsevejledningen for Etiopien.

Information om konkrete restriktioner i Etiopien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Etiopien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Rejseråd til erhvervsrejse

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Etiopien som følge af COVID-19 pandemien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er altid op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser

Den enkelte virksomhed bør minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet. Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Luftrummet og Bole International Airport er fortsat åben. Det betyder, at danske statsborgere, udlændinge med fast bopæl i Danmark og erhvervsrejsende kan rejse ind i Etiopien.

Du skal medbringe en negativ, gyldig COVID-19 test (PCR test), som er mindre end 5 dage gammel ved ankomst til lufthavnen. Vi opfordrer til at kontakte dit rejseselskab/flyselskab for vejledning om indrejse, hvis du planlægger at rejse til Etiopien. 

Der kan fortsat ansøges om visa online og visa ved ankomst.

Alle rejsende til Bole International Airport i Addis Ababa temperaturscreenes ved ankomst, uanset om man skal ind i Etiopien eller blot er i transit.

Karantæneregler

De etiopiske sundhedsmyndigheder oplyser pr. 2. okt. at der er indført obligatorisk karantæne på 7 dage efter indrejse i Etiopien, hvis du har medbragt en gyldig og negativ COVID-19 test (PCR test), der er mindre end fem dage gammel. Du kan gennemføre dette i et privat hjem som alternativ til et hotel. 

Hvis du ankommer uden en sådan test, skal du syv dage i karantæne på et hotel efterfulgt af syv dages selvisolation i  et privat hjem.

Informationen om, hvilke hoteller, der kan benyttes til afholdelse af karantæne, kan ændres med kort eller ingen varsel, og vi opfordrer derfor til tæt kontakt med Ethiopian Airlines eller dit rejseselskab. 

Alle udgifter ved karantænen er for egen regning, og der kræves dokumentation for reservation på et af disse hoteller, før passagerer tillades at boarde flyet til Etiopien.

Der er ligeledes indført regler om fremvisning af en negativ PCR test, som ikke er mere en fem dage gammel, ved indrejse til Tigray regionen.  

Hvis du har spørgsmål til karantæne, kan du kontakte ambassaden i Addis Ababa.

Interne rejserestriktioner

Det er fortsat muligt at rejse indenrigs i Etiopien. Du kan opleve, at der er restriktioner på indrejse mellem de forskellige regioner i landet. Du er velkommen til at kontakte ambassaden i Addis Ababa, hvis du påtænker at rejse mellem de forskellige regioner.

Ethiopian Airlines har fortsat indenrigsruter i landet. Kontakt venligst Ethiopian Airlines direkte for mere information om deres indenrigsflyvninger.

Transitmuligheder

Det er muligt at være i transit i Bole Lufthavn i Addis Ababa. Som transit-passager får man taget temperatur ved ankomst til lufthavn og forventeligt dagligt derefter, så længe man er i transit.

Hvis du er i transit i mere end otte timer, bliver du overført til Skylight Hotel, der ligger tæt ved lufthavnen. Ophold på Skylight Hotel er for egen regning. Som transit-passager er det ikke muligt at forlade hotellet.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Etiopien.

Forsamlingsforbud

Etiopien har været i undtagelsestilstand som følge af Corona/COVID-19. Med undtagelsestilstanden blev der indført en række restriktioner på bl.a. forsamling og bevægelighed.

Undtagelsestilstanden er udløbet i begyndelsen af september og er på nuværende tidspunkt ikke forlænget.

Det er i øjeblikket uklart, om nogle restriktioner fortsat er gældende og i givet fald hvilke. Den etiopiske regering har den 18. september oplyst, at man snarligt vil offentliggøre nye restriktioner på bl.a. forsamlinger og lignende. 

Vi opfordrer til, at man fortsat holder afstand til andre mennesker på offentlige områder, og at man bærer maske, der dækker næse og mund, uden for hjemmet.

Restriktioner som følge af undtagelsestilstanden var bl.a. forbud mod at sidde mere end tre personer ved borde på hoteller restauranter etc., at alle skal holde mindst to meters afstand til andre mennesker på offentlige områder samt forbud mod møder af politisk, religiøs eller social karakter, som har mere end fire deltagere. Overtrædelse af restriktioner medfører, at man kan blive straffet (fra bøde til fængsel).

Er du i tvivl eller har spørgsmål til ovenstående kan du kontakte den danske ambassade i Addis Ababa.

Mundbind

Den 27. maj blev der indført en regel i Etiopien om, at alle skal bære masker, der dækker næse og mund, når man befinder sig uden for hjemmet. Det er muligt at købe masker i både supermarkeder og på apoteker.

Det er ikke klart, om denne regel fortsat er gældende, men vi opfordrer til fortsat at bære maske, når man befinder sig uden for hjemmet.

Ofte stillede spørgsmål

Hoteller, spisesteder, butikker mv. er som udgangspunkt fortsat åbne, og der er fortsat adgang til at benytte offentlige transportmidler i Addis Ababa).

Som følge af spredningen af COVID-19/Coronavirus i Etiopien kan udlændinge opleve negativ opmærksomhed på gaden i form af tilråb og fysiske overfald. Det anbefales, at rejsende minimerer færdsel til fods og så vidt muligt undgår at færdes alene.

Du er altid velkommen til at kontakte den danske ambassade i Addis Ababa, hvis du har spørgsmål til lokale forhold i Addis Ababa og resten af landet.

 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør ikke opsøge en skadestue eller hospital, hvis du har symptomer men derimod ringe til fx Nordic Medical Centre på 8901 eller 09 29 10 56 53.

Du kan også kontakte de etiopiske sundhedsmyndigheder (EPHI) på deres hotline 8335 eller 952.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

De etiopiske sundhedsmyndigheder har mulighed for at teste personer for Coronavirus/COVID-19 på laboratorier i Addis Ababa og i regionerne. Man kan derudover opleve, at de etiopiske sundhedsmyndigheder går fra dør til dør og laver temperaturmåling. Ved forhøjet temperatur vil man blive påkrævet at blive yderligere testet på en etiopisk sundhedsfacilitet.

De etiopiske myndigheder har oprettet isolationscentre over hele landet, hvor personer, der udviser symptomer på Coronavirus/COVID-19, kan blive isoleret, til testresultater foreligger. Ved milde symptomer er der mulighed for at isolere sig i eget hjem.

Hvis du bliver syg med Coronavirus/COVID-19 under dit ophold i Etiopien, bør du kontakte ambassaden.

 

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Udrejse af Etiopien

Etiopien har ikke indført restriktioner for danskere, som rejser ud af Etiopien, men alle udrejsende fra Bole International Airport temperatur-screenes før udrejse.

Luftfartsselskaber som Ethiopian Airlines, Turkish Airlines, Egypt Air, Qatar Airways, Emirates og flydubai flyver i øjeblikket ud af Bole Lufthavn i Addis Ababa. Ethiopian Airlines flyver til flere destinationer i Europa såsom Stockholm, Frankfurt, Geneve, Paris, Rom og London.

Flyafgange kan blive aflyst. Det er derfor en god ide at kontakte flyselskabet eller dit rejsebureau inden afrejse for eventuelt nyt om afgangen.    

Ethiopian Airlines har lukket deres fysiske billetkontorer i Addis Ababa på nær det kontor, der ligger i den internationale terminal i Bole Lufthavn. Bestilling af billetter skal foregå via deres hjemmeside (https://www.ethiopianairlines.com) eller ved at kontakte deres callcenter (+251 116 179 900, hvis du befinder dig i Etiopien).

Lufthansa, Turkish Airlines, Egypt Air, Emirates, Qatar Airlines og flere andre luftfartsselskaber har billetkontorer i Addis Ababa. Hvis du planlægger at møde fysisk op på et rejseselskabs billetkontor i Addis Ababa, er det en god ide at kontakte kontoret telefonisk forinden for at høre, om de har åbent, så du ikke går forgæves.

Du skal kontakte dit flyselskab og din rejseforsikring, hvis din billet bliver aflyst, og du ønsker at ombooke billetten. Udenrigsministeriet kan ikke afholde udgifterne til f.eks. borgeres hjemrejsebilletter til Danmark. Det er en sag mellem den rejsende og vedkommendes rejse-, fly- eller forsikringsselskab.

Exit visa

For nuværende er det muligt for at betale et gebyr på 50 US dollars til immigrationsmyndighederne i lufthavnen i forbindelse med afrejse og dermed få et exit visa.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark. Hvis du har opholdstilladelse og fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (et såkaldt Certificate to board).

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Personer, der ikke har dansk statsborgerskab, men som ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, hvis de ikke har et anerkendelsesværdigt formål.

Anerkendelsesværdige formål omfatter bl.a. det at have fast bopæl eller arbejde i Danmark.  

Læs mere om anerkendelsesværdige formål hos Rigspolitiet.

Spørgsmål om grænsekontrol, herunder vurderinger af, hvad der i konkrete situationer udgør anerkendelsesværdige formål, hører under Rigspolitiet.

Mere information

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Information fra de etiopiske myndigheder, kan du finde her:
De etiopiske sundhedsmyndigheder
(primært på Amharic)

Sundhedsministeriet (primært på Amharic)

WHO Ethiopia
 
Du kan også følge lokale medier: 
Addis Standard

Fana Broascasting

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Addis Ababa på +251 (0) 9 11 25 55 87 eller addamb@um.dk

Du kan også altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Etiopien eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.
Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.